вторник, 12 юли 2011 г.

Пет причини да си изхвърляме отпадъците разделно


 Ако си изхвърляме отпадъците разделно:

 1. Намаляваме количеството на отпадъка, което достига до сметищата.
Количеството на отпадъците, които изхвърля всеки от нас се увеличава с всеки изминал ден. Още по-бързо намаляват местата, където можем да изхвърляме тези отпадъци, а наличието на нерегламентирани сметища оказва пагубно влияние върху околната среда. Според изследвания за морфологичния състав на битовия отпадък около 40% от него са опаковки, т.е. рециклируеми материали. Ако тези опаковки бъдат изхвърляни в контейнерите за разделно събиране те няма да попадат на сметищата, а ще бъдат рециклирани до нови продукти.

2. Спестяваме първични суровини.
Суровините, използвани за производството на всички продукти, които ни заобикалят (включително опаковките), са ценни природни ресурси: дървесина, петрол, руди и др. Повечето от тези източници, обаче са невъзобновяеми, което означава, че те са ограничени и към тяхната употреба не трябва да се подхожда безотговорно.
Например за производството на 1 тон хартия са изсичат 5 хектара гори, а за възстановяването им са нужни години.
Ако за производството на нова хартия използваме и рециклираме хартиените опаковки, изхвърлени в контейнерите за разделно събиране, огромен брой дървета ще бъдат спасени от изсичане.

3. Спестяваме енергия.
Човечеството си набавя основният процент от необходимата му енергия, използвайки изкопаеми горива - петрол, газ и въглища- след употребата на които се образуват така наречените парникови газове, които именно са причина за проблема познат като глобално затопляне. В страните от Европейския съюз вече призовават всеки гражданин да намали разхода си на енергия с 20%.
Можем да спестим значително количество енергия като изхвърляме годните за рециклиране отпадъци от опаковки в контейнерите за разделно събиране:

-За производството на рециклирана хартия е необходима 2-3 пъти по-малко енергия
-При рециклирането на стъкло се спестява около 30% от необходимата за производството му енергия
-Преработката на 1 тон пластмаса осигурява икономия на 2.360 kW/h електроенергия
-При направата на стомана от рециклируеми материали е необходимо само една четвърт от количеството на енергията, която се използва при производството на стомана от първични суровини.

4. Намаляваме вредните въздействия върху околната среда.
Замърсяването на въздуха, водата и почвите са неизбежно следствие от днешната свръхиндустриална епоха. Резултатите са известни на всички- киселинни дъждове, смог, парников ефект и още много други.
Участието в процеса на разделно събиране е лесен и достъпен начин, да се включим ефективно в усилията за опазване на околната среда. Например при рециклиране на хартията, замърсяването на въздуха намалява с около 75%, а на водата — с 60% в сравнение с получаването й от дървесина. Рециклирането на стъклото намалява замърсяването на въздуха с 20%, а на водата с 50%.

5. Постигаме реални резултати.
Рециклирането е един от най-добрите начини за третиране на отпадъците, което има за цел да ги превърне в суровини за производството на нови изделия. То е дейност, която спомага за снижаване на употребата на природни ресурси и енергия.
За съжаление обаче, при обезвреждането на битовите отпадъци значителни количества от рециклируемите компоненти се "губят" поради това, че не се отделят предварително.
Тези загуби могат да бъдат сведени до минимум, ако се използват контейнерите за разделно събиране по указания начин. Отпадъците от опаковки, попаднали в тях, със сигурност достигат до рециклиращите предприятия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар