петък, 23 декември 2011 г.

Коледен подарък за природата

Коледа и Нова година! Време за повече доброта и празници. Време, когато всички подаряваме и получаваме подаръци. Време, когато потреблението на храни, напитки и стоки стремглаво расте. Комбинацията от всички тези неща неизменно би трябвало да създава и действително създава настроение, само че резултатът в крайна сметка е огромно количество отпадъци останало след празниците.
Факт е, че много повече отпадъци се образуват по Коледа в сравнение с всяко друго време на годината. По-голямата част от опаковъчната хартия, картичките, опаковките на самите подаръци, както и опаковките на повечето храни и напитки могат да се рециклират, а те са значителен процент от отпадъка, който се образува по време на празниците. Така че, направи коледен подарък на природата, като използваш контейнерите за разделно събиране на отпадъците от опаковки на Булекопак. Попадайки там, те със сигурност, ще бъдат рециклирани до нови продукти.
Като цяло не е нужно много, за да ограничиш вредното въздействие, което тази Коледа ще причиниш върху природата, а и все още имаш време. Ето и няколко съвета, как най-лесно може да направиш това:

Какво, как и къде?

Храни и напитки

 • Изхвърли стъклените бутилки от вино и новогодишното шампанско в зеления контейнер за разделно събиране на Булекопак.
 • Изхвърли хартиените опаковки (пликове, картонени кутии и др.) в жълтия или синия контейнер за разделно събиране на Булекопак.
 • Изхвърли пластмасовите и метални опаковки от продуктите, с които приготвяш празничната трапеза (кутии от салати, консерви, пластмасови бутилки и др.) в жълтия контейнер за разделно събиране на Булекопак. И не забравяй да ги изплакнеш.
 • Избягвай да пазаруваш стоки, които са опаковани с излишно количество опаковки.
 • Опитай се да купуваш само такива неща, чиито опаковки могат да бъдат лесно рециклирани, а и вредят много по-малко на околната среда (като хартия и стъкло).
 • Купувай храни и напитки в голяма опаковка. Една голяма пластмасова бутилка например, създава много по-малко отпадък от няколко малки.
 • Кажи „Не” на найлоновите торбички. Ако не ти трябват, не ги приемай, когато ти ги предлагат в магазина. Още по-добре е, ако имаш възможност да носиш у себе си платнена или друга торбичка за многократна употреба. 
 • По време на празненството е по-добре да ограничиш употребата на чашки и чинийки за еднократна употреба.

Подаръците

 • По възможност избирай такива подаръци, които могат да бъдат използвани по-продължително време. В противен случай подаръкът ти много скоро ще се превърне в отпадък, който най-вероятно дори не може да бъде рециклиран.
 • Можеш да се опиташ да направиш подаръци от рециклирани материали. Коледна картичка от рециклирана хартия е не само екологосъобразен, но и доста оригинален подарък.
 • Опаковките на подаръците, които ще получиш също могат да бъдат рециклирани. Например кутийката от любимият ти парфюм или найлоновият плик от новият ти пуловер са чудесна суровина за рециклиращите предприятия. Изхвърли всички тях в контейнерите за разделно събиране на Булекопак.

Откъде да започна?
 • Постави си предизвикателство - Колко празно можеш да поддържаш кошчето вкъщи? Това означава, да се опиташ да намалиш количеството на отпадъците, които изхвърляш, като се стараеш да използваш неща, след които остава минимално количество отпадък.
 • Какво да правиш с отпадъците, които образуваш? Огледай добре, кои от отпадъците могат да бъдат рециклирани и ги изхвърли в контейнерите на Булекопак от съответния цвят.

Най-общо казано, за да направиш коледен подарък на природата и за да помогнеш на града си да стане по-зелен, тази Коледа може да направиш следните няколко неща:
 • Да изхвърляш отпадъците разделно.
 • Да се опиташ да мислиш за влиянието на нещата, които купуваш върху околната среда.
  
Продължавай да използваш контейнерите за разделно събиране през цялата година. Така ще бъдеш сигурен, че през Новата година градът ти ще бъде по-чист. Благодарение на теб.

Няма коментари:

Публикуване на коментар