вторник, 20 ноември 2007 г.

Заблуди за разделното събиране

Много често се случва да се сблъскаме с най-разнообразни схващания, свързани с разделното събиране на отпадъците. Но дали те толкова верни колкото и популярни? Ето и истината за някои от по- разпространените заблуди:

Грешно!
„Няма смисъл да изразходвам сили и енергия за да си разделям отпадъците. И без това ги събират заедно в един камион!”

Вярно!
Контейнерите за разделно събиране, поставяни от Булекопак АД в Столична община, са от различен тип за отделните видове материали и се извозват с различна по вид транспортна техника. Това прави невъзможно смесването на отпадъците при изпразването на контейнерите. На този етап жълтите контейнери (за пластмаса, хартия и метали) се извозват 3 пъти седмично, а зелените контейнери (за стъкло) 2 пъти месечно.

Системите за разделно събиране с три контейнера, организирани от Булекопак АД в други населени места, също се обслужват по строго определен график, който изключва смесването на отпадъка.

Грешно!
„Отворите на контейнерите не са подходящо направени. Как да си изхвърля стъклата от прозорци?”

Вярно!
Контейнерите за разделно събиране са предназначени единствено за отпадъци от опаковки и съответно размерите на отворите им са съобразени с това. Стъклото от прозорци не е опаковка и не трябва да се изхвърля в цветните контейнери.

Грешно!
„В момента поставят контейнери за да свикнем, и реално нищо не се рециклира, а отива на сметището.”

Вярно!
Всеки отпадък, годен за рециклиране, попаднал в контейнерите на Булекопак АД достига до рециклиращи предприятия, където се използва като суровина за направата на нови продукти.

Първо разделно събраните отпадъци се извозват до площадка за сортиране и предварително третиране. Там те се разделят по видове и подвидове и в случай че подлежат на балиране се извършва такова, с цел намаляване на обема. След това се предават на рециклиращи предприятия, които преработват вторичните суровини до вид, който позволява влагането им в производството на нови изделия, включително опаковки.

Грешно!
„Не е възможно да има полза от разделното събиране, защото в страната ни няма производствени мощности за рециклиране на отпадъците, нито завод за преработка на отпадъците.”

Вярно!
В България има достатъчно производствени мощности за рециклиране на почти всички видове материали. Булекопак АД има сключени договори с най- добрите преработватели на стъкло, хартия, пластмаси и метали в страната.

Грешно!
„Много е трудно на практика да си изхвърлям отпадъците разделно. Не мога да ровя из кофата (торбичката) от вкъщи, да застана пред контейнерите и да вадя опаковките за да ги изхвърлям.”

Вярно!
Разделянето на отпадъка започва от дома. Ако още от вкъщи отпадъците от опаковки се подготвят и събират на отделно място, то тогава изхвърлянето им в контейнерите за разделно събиране става съвсем лесно. Има много варианти за организиране на разделянето и събирането на отпадъка в домакинството. Най- широко разпространения е събирането на отпадъците в различни съдове в дома. При липса на място или някакви други съображения, е достатъчно единствено рециклируемите отпадъци да се събират на отделно място от общия битов отпадък, а след това да бъдат разпределени в контейнерите от съответния цвят.

Грешно!
„Цветните контейнери се запълват много бързо. Като се изхвърли един кашон и вече няма място за друго.”

Вярно!
Много често контейнерите за разделно събиране са препълнени най-вече с.....въздух. За да не се запълват бързо контейнерите, опаковките, които се изхвърлят в тях трябва да бъдат смачкани до минимален обем, за да не заемат място и за да не се налага да се правят „излишни” курсове с извозващата техника.

10 коментара:

  1. pred na6iq blok nqma cvetni kofi, a pred sysedniq ima 3 jalti i nqma zelena.

    ОтговорИзтриване
  2. nqma oba4e kofi nikude na udobnoo mqsto.trqbva da sa do metalnite kofi za da e lesno na horata.Az pone ne bih se razkarval iz kvartala da tursqia cvetni kofi.

    ОтговорИзтриване
  3. аз пък се радвам, че все пак има места където може човек да си изхвърля разделно боклука.само дето на повечето хора не им пука.

    ОтговорИзтриване
  4. Не знам защо, но в Люлин 6 от седмици не виждам нито един жълт контейнер. Не става въпрос само за района около блока ми, но за доста по-голям район. Опаковките, част от които дори бях измила и почистила и бяха доста, отиват в обикновен метален контейнер (?). Наоколо има само зелени контейнери за стъкло.

    ОтговорИзтриване
  5. Как бихме могли да събираме разделно ,като има хора които хвърлят свойте боклуци не на точното място.Например вместо хартия хвърлят наелонови торбички във контейнери предназначена за картон и други хартиени отпадъци.

    ОтговорИзтриване
  6. Кофи за разделно няма също и в Младост...

    ОтговорИзтриване
  7. Контейнери за разделно събиране вече няма и в някои от участъците в Дружба...

    Разполагането им редом с контейнерите за битови отпадъци е грешка, тъй като повечето жители на квартала изхвърлят боклука си, несортиран, още в първия отвор, попаднал на пътя му, често в първите храсти до блока му.

    Дори първите и последните в редицата контейнери за битови отпадъци са винаги препълнени, докато средните не са... Наблюдавам редицата от шест черни контейнера до нас.

    Жълтите кофи се оказваха по-наблизо и бяха напълвани веднага с, извинете, помия, а Булекопак не ги извозваше на два дни, както ни уверява, а веднъж на две седмици... Зелените контейнери пък изобщо се надуваха, неизпразвани половин и повече година...

    Редовно изпразваха само жълтите кофи около Общината, разбира се. Единственото удачно там бе, че поставянето им в близост до пункта за автомобилни прегледи и липсата на жилищен блок наблизо не ги пълнеше с помия... но често, забележете, с листа и клони, премитани по улицата...

    Няма ли кой да се досети, че основният обем на отпадъците ни идва именно от това, което подлежи на рециклиране? Не забелязват ли от Булекопак, че черните кофи в София са пълни най-вече с кашони, вестници, пластмасови бутилки и опаковки? Процентът на реално битовия отпадък, който не може да се рециклира, е минимален.

    И защо, обяснете разбираемо, капаците на контейнерите трябва да са откъснати? За удобство на събиращите или пък за удобство на жителите на квартала?

    Българинът е мързелив и гнуслив. Няма да повдигне никакъв капак, а и няма да се научи да завързва боклука си в плътни и здрави пликове... Ще трябва да не му оставяте друг избор, както е в останалите страни, и да му раздавате тези пликове. Ще трябва и да се научите да работите заедно с тези, които събират битовите отпадъци.

    Поразходете се из други страни, вижте как е.

    Давам ви предложение да сложите малки контейнери за рециклиране на отпадъци на всяка спирка на градския транспорт и във всички паркове, тъй като всичките отпадъци в тях са от бутилки, цигарени опаковки и опаковки от кроасани, вафли и бисквити. Вече никой не изхвърля храната си.

    Просто слезте на земята и се поогледайте наоколо, вместо да редите тук кое е вярно и кое не е.

    ВЯРНО Е ЕДИНСТВЕНО ЕДНО - ЧЕ СТРАНАТА НИ Е НАЙ-МРЪСНАТА НА СВЕТА.

    Замислете си над това и се запитайте с какво сте допринесли нещата да се променят и защо не успявате.

    Насочете усилията си другаде. Рано е за кофите. Проведете малко акции, но да не са показни.

    Българинът чистел наоколо само на Великден. Илюзия. Де да чистеше поне веднъж един единствен път в годината! Щеше да се забележи.

    Прочее, именно от вашите неприбирани със седмици кофи се носят найлони и бутилки из целия град. Илюзия и спекулация е, че населението ги изхвърля от балконите.

    Мястото на тези пликове е във вашите кофи, не в тези за битови отпадъци с откъснати капаци, нали?

    Научете населението какво да прави и го мотивирайте, ако трябва и камери сложете да следите кога хората ви извозват и наистина ли извозват отпадъците.

    Иначе, засега по-успешно би било решение, в което повечето кофи са на едно място - по-добре само това население, което иска и е раздслило отпадъците си да изхвърля там, отколкото да се надявате, че всички, мързеливи и гнусливи ще го правят.

    Впрочем, погледнете хората около себе си, външния им вид и май ще усетите, че каузата е загубена... след като не започва от самия индивид - непран, мръсен, рошав, сърдит на целия свят.

    Защо тази страна е единствената, в която хората искат да прекарат живота си в кочина?

    Желая ви успех.

    Липсата на пари не е извинение.

    ОтговорИзтриване
  8. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  9. Благодарим Ви за препоръките. Всеки има право на мнение и ние естествено уважаваме Вашето.
    Относно броят и разположението на контейнерите-то се определя съвместно с общината. Надделява мнението, че по удачния вариант е да бъдат разположени до тези за общия отпадък. Разполагането им на отдалечено място, за съжаление не е гаранция, че няма да бъдат използвани от недобросъвестни граждани за изхвърлянето на общия им отпадък.Напротив- опитът ни го показва. Явно не сте забелязали, но в началото те бяха разполагани отделно. Освен това има много добросъвестни граждани, които се оплакват, когато трябва да изпитват неудобството да се налага да си изхвърлят общия и разделния отпадък на прекалено отдалечени места. Винаги има различни гледни точки.Това се отнася и за повечето от написаното от Вас.
    Затова и непрекъснато работим да пригодим системата към условията на всяка конкретна община. Факт е, че ситуациите в София и един по-малък град са съвсем различни и е естествено да се съобразяваме с местните особености.
    Отново Ви благодарим за мнението и се надяваме да продължавате да бъдете съпричастни към проблемите на околната ни среда. Само съвместно с Вас гражданите можем да променим нещата и да заживеем в един по-чист град!

    ОтговорИзтриване